Dezincriminarea in noul Cod Penal

Articol scris de Cristina Sandu

Iminenta intrare in vigoare a noului Cod Penal a starnit numeroase reactii in randul opiniei publice, avand in vedere schimbarile ce vor opera cu privire la limitele pedepselor prevazute pentru anumite infractiuni, dezincriminarea unor infractiuni si sanctionarea unor fapte care nu constituiau infractiuni, potrivit Codului Penal in vigoare.

Potrvit art. 4 din Sectiunea I din noul Cod Penal: "Legea penala nu se aplica faptelor savarsite sub legea veche, daca nu mai sunt prevazute de legea noua. In acest caz, executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor de siguranta, pronuntate in baza legii vechi, precum si toate consecintele penale ale hotararilor judecatoresti privitoare la aceste fapte inceteaza prin intrarea in vigoare a legii noi."

Astfel, in cazul in care o fapta era prevazuta ca fiind infractiune iar prin aparitia legii noi aceasta nu mai se mai regaseste reglementata sau este incriminata ca fiind fapta contraventionala, nu va mai putea fi atrasa raspunderea penala a persoanelor cercetate pentru savarsirea acelei fapte.

Dezincriminarea unei infractiuni opereaza, de obicei, prin abrogarea expresa a dispozitiilor de incriminare, insa trebuie apreciata in concreto, fiind posibil ca in legea noua fapta sa constituie infractiune dar sub o alta denumire sau sa fie absorbita de o alta infractiune.

In acest sens, in noul Cod Penal nu mai este reglementata disctinct infractiunea de primire de foloase necuvenite, prevazuta de art. 256 din Codul penal in vigoare, aceasta fiind absorbita in continutul infractiunii de luare de mita, conform art. 289 din noul Cod Penal, potrivit caruia: "(1) Fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.

(2) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita de una dintre persoanele prevazute in art. 175 alin. (2), constituie infractiune numai cand este comisa in legatura cu neindeplinirea, intarzierea indeplinirii unui act privitor la indatoririle sale legale sau in legatura cu efectuarea unui act contrar acestor indatoriri."

De asemenea, este posibil ca elementul material al unei infractiuni sa fie regasit in legea noua sub o alta forma, putand fi restars sau extins, si reprezentand in fapt o alta infractiune, caz in care nu opereaza dezincriminarea acelei infractiuni, prin aparatia legii noi, ci eventual o schimbare a incadrarii juridice a faptei, daca legea noua este mai favorabila.

In noul Cod Penal, la art. 239 este prevazuta o noua infractiune - Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor:

"(1) Fapta debitorului de a instraina, ascunde, deteriora sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori de a invoca acte sau datorii fictive in scopul fraudarii creditorilor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei care, stiind ca nu va putea plati, achizitioneaza bunuri ori servicii producand o paguba creditorului.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate."

Cu privire la acesta noua infractiune se pune problema daca in continutul alineatului 2 nu se transpune de fapt continutul infractiunii de inselaciune in contracte prevazut de art. 215, alin. 3 al Codului penal in vigoare, dispozitii legale ce nu se mai regasesc in noul Cod Penal: "Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate."

In practica, in functie de datele si circumstantele fiecarei cauzei in parte, fapta unei persoane de a garanta plata bunurilor si serviciilor cu bilete la ordin pentru care nu exista acoperirea necesara, indeplinea elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in contracte, care desi nu mai este prevazuta in noul Cod Penal, poate imbraca forma abuzului de incredere prin fraudarea creditorilor.

Dezincriminarea va opera numai atunci cand fapta comisa de inculpat, potrivit legii noi, nu mai atrage raspunderea penala, respectiv persoana nu mai poate fi constransa sa raspunda in fata organelor de urmarire penala sau instantelor de judecata. In acest sens s-a statuat ca: "Suntem in prezenta legii de dezincriminare in doua situatii:

a) atunci cand legea noua suprima o incriminare, aceasta nemaiavand un corespondent in legea noua;

b) in ipoteza in care, prin prevederile noii legi, se restrange sfera de incidenta a unui anumit text, astfel incat fapta concreta comisa de inculpat nu mai intruneste conditiile impuse de acesta."1

 


1Documentare privind aplicarea in timp a legii penale in conditiile intrarii in vigoare a noului Cod Penal, intocmita de prof. univ. dr. Florin Streteanu, pag. 4-5 (http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=lxf%2BAQ1LMwU%3D&tabid=2604)

          © Copyright 2013. Cabinetul de Avocatura - Radu Comanac. Toate drepturile rezervate                                                                                                                                                  Web design: Starpoint Consulting